Vinařství Jaroslav Osička

Informace o vinařství z jejich webu:

Kvalita vína pro nás nekončí pouhým vytvořením jakési kvantitativní a kvalitativní šablony, ve které se vína pohybují. Kvalitu chápeme jako obsahový prostředek daného vína, které nám připraví zážitek po stránce emocí, koncert široké škály vůní a chutí, které vznikly přirozenou cestou.

Vinice udržujeme ve zdravém stavu bez použití systémových chemických prostředků, herbicidů a pesticidů. Používáme zejména postřiky na biologické bázi jako je vodní sklo, „prášek do pečiva“ či výluhy z rostlin (přeslička). Hnojivo je organické a minerální.

Víno se snažíme „nevyrábět“, ale spíše mu v jeho tvorbě pomáhat. Víno při výchově lehce usměrňujeme opakovaným stáčením či případným promícháním kvasnic (je-li potřeba) tak, aby nebyla potlačena odlišnost ročníku a původu z určité tratě. Kyslík vínu nezakazujeme a nečiníme z něj nepřítele. Naopak učíme víno, že v určitém množství je prospěšný. Vše je však otázka nenásilné komunikace s vínem.

Adaptace vína v prostředí vzduchu předesílá dobrou životaschopnost v procesu zrání a následného stárnutí vína. Pro víno, ostatně stejně jako pro lidi, neexistuje život bez kyslíku.

Vinařství je členem skupiny Autentistů.